Niet eens een zwemdiploma…

Gerrit en Jerry Marsman

Gerrit en Jerry Marsman – Formido Vroomshoop   (foto: Richard Weug)

Het is bijna Pasen en dat betekend in Vroomshoop traditioneel de tijd van de grote paasshow op tweede paasdag.

Kartrekker en Formido-directeur Gerrit Marsman (58) vertelt er enthousiast over. Maar hij verhaalt ook vol trots over zijn bedrijf, over maatschappelijk verantwoord ondernemerschap en over zijn zoon Jerry (28). In gesprek met een man zónder diploma’s, maar mét een ijzeren wilskracht. De grote paasshow, snij het onderwerp aan en Gerrit Marsman begint te glunderen. “Het wordt elk jaar groter en groter. We doen dit jaar ook weer iets extra’s. Zoals een grote roofvogeldemonstratie, een motorcrossfestijn en van alles voor de kinderen. Ook is er de kick-off van Deltas Next Topmodel. Steeds meer mensen weten de weg te vinden. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Dat schept enorm veel voldoening.” De uitspraken tekenen de oud-brandweerman, die de grote paasshow jaarlijks samen met zoon Jerry en schoonmaakbaron Klaas Harms in de steigers zet. “We beginnen het jaar ervoor al met brainstormen. Maar we denken nooit lang. Als we iets leuks hebben bedacht, dan regelen we meteen dat het voor de grote paasshow ingepland is. Niet lullen, maar doen. De andere ondernemers hier doen trouwens perfect mee.”

Marsman initieert en organiseert de paasshow óók, omdat hij vindt dat Vroomshoop wel eens wat meer op de kaart gezet mag worden. “De laatste jaren gaat het enorm goed met Vroomshoop. Allerlei bedrijven en winkels komen erbij en er worden veel initiatieven ontplooid. Ik heb een zwak voor de Vroomshoopse werkersmentaliteit. Daarom sponsoren we ook diverse sportverenigingen, zijn wij sponsor van 150 jaar Vroomshoop en staan we uiteraard op de grote ondernemersbeurs in september.” Is dat wat tegenwoordig wordt verstaan onder maatschappelijk verantwoord ondernemerschap? Marsman lacht: “Ach, het gaat goed met de zaken en ik vergeet nooit waar ik dat aan te danken heb. Ik heb geen diploma’s, niet eens een zwemdiploma! Dankzij Vroomshoop gaat het enorm goed met onze zaak en dan doen wij daar graag iets voor terug op momenten dat het nodig is.” Samen met zijn vorig jaar in juli overleden vrouw Ina heeft Marsman Formido Vroomshoop sinds 1977 opgebouwd tot de bloeiende zaak die het nu is. Sinds een viertal jaren neemt zoon Jerry ook zitting in de VOF. “Hij doet het geweldig en ik ben heel trots op hem. We vullen elkaar enorm goed aan. Toch hadden we dit nooit bereikt zonder mijn vrouw, die ook mijn steun en toeverlaat was. Zij was heel bijzonder, een vrouw uit duizenden.” Ondanks de zware tijd liet Marsman de kop niet hangen, toonde veerkracht en stopte enorm veel tijd en energie in zijn zaak. Dat is ook wel nodig, want Formido staat zélf voor een extreme make-over. Volgend jaar worden alle filialen van Formido gerestyled. Een volledig nieuw interieur, een nieuw logo, nieuwe kleuren en een compleet andere indeling. De zaken gaan kennelijk echt goed? “Vanwege de crisis kopen mensen minder snel een nieuw huis, maar gaan juist eerder klussen en verbouwen. Mensen weten dat ze bij ons dan nooit tevergeefs aankloppen. Wij verkopen namelijk nooit nee.” Ook niet als er weer iets gesponsord moet worden? De glimlach van Marsman spreekt boekdelen. ‘Nee’ staat niet in zijn woordenboek, ‘wilskracht’ wel.

Bron De Weekkrant – De Koerier

Post your thoughts