CD “Via Dolorosa”

Het CMK Vroomshoop brengt een nieuwe Passiestonde CD uit. Voor “Weekkrant – De Koerier” onderstaande foto gemaakt.

Klik om het artikel te lezen in het archief van “De Koerier

Foto voor Weekkrant de Koerier ivm nieuwe CD "Via Dolorosa" van het CMK Vroomshoop. (v.l.n.r.: Gerrit Jansen, John de Vries, Gezinus Veldman)

Foto voor Weekkrant de Koerier ivm nieuwe CD “Via Dolorosa” van het CMK Vroomshoop. (v.l.n.r.: Gerrit Jansen, John de Vries, Gezinus Veldman)   (foto: Richard Weug)

VROOMSHOOP – Na de Passiestonde van het Christelijk Mannenkoor Vroomshoop morgen (donderdag 1 april) om 20.30 uur in de Nederlands hervormde kerk in Vroomshoop, wordt het eerste exemplaar van de nieuwste cd ‘Via Dolorosa’ aangeboden aan de burgemeester van Twenterand, Bernard de heer B. Kobes.

Dirigent Gezinus M. Veldman is bijzonder tevreden over de kwaliteit van de cd van zijn Mannenkoor. “De passie- en paastijd is het hoogtepunt van, maar ook de basis voor het christelijke geloof. Veel kunstenaars hebben deze tijd over het lijden en sterven van de Jezus Christus doorleefd en in beeld en muziek vertolkt. Deze tijd wordt veelal in verband gebracht met de Mattheus Passion van Bach. Er is niet zoveel andere passiemuziek op de markt gebracht.” Vandaar dat het koor heeft gekozen een cd te maken met daarop alleen maar passiemuziek. Liederen vanuit verschillende tijden en in diverse talen worden ten gehore gebracht, waaronder het Via Dolorosa op tekst en muziek van Billy Spraque en Niles Borop en Gezinus Veldman. Maar ook het prachtige Going home, een lied uit de slaventijd, waarin de verwachte thuiskomst bezongen wordt. Nederlandstalige liederen ontbreken niet. “Geloven heeft te maken met gevoel, bezinning en stilte. De nieuwe cd is dus niet alleen maar bedoeld voor de passietijd. Mensen ondergaan lijden. Deze cd kan helpen pijn en verdriet te verwerken. Een cd dus om het hele jaar te beluisteren”, aldus een bevlogen Gezinus Veldman.

Koorlid Gerrit Jansen, die samen met de dirigent alle vele jaren inhoud geeft aan de jaarlijkse passiestonde van het koor op Witte Donderdag, vindt dat het bijzondere van deze cd ook gelegen is in de vormgeving. De cd is niet alleen maar voorzien van een inhoudsopgave, maar wordt in een tekstboekje ondersteund door indringende teksten. Teksten die spirituele bezinning oproepen. Beeldend vormgegeven door John Mulder uit Vroomshoop. “De samenhang tussen tekst en muziek roept voor heel veel mensen herkenning op”, aldus Gerrit Jansen. De voorzitter van het koor, John de Vries, is trots op zijn koor, dat met meer dan 100 mannen, tot zon hoge muzikale kwaliteit geleid is door de dirigent Gezinus Veldman.

Bron: Weekkrant – De Koerier:  Hulp bij verwerken pijn (31-03-2010)

 

Post your thoughts